tiistai 5. maaliskuuta 2013

Asterix-seikkailee albumit

 
Tässä esittelen Asterix-albumeita niitä osia jotka itse omistan jatkossa haluan kerätä antikvariateista kaikki loputkin albumit. Albumit ovat julkaistu suomessa eri aikaan kun ne on virallisesti julkaistu Ranskassa. Asterix on lähtöisin Ranskasta. Julkaisu järjestyskin on eri suomessa kun on ollut  Ranskassa.
 

Asterix seikkailee
(ranskaksi Astérix) on ranskalainen piirtäjä Albert Uderzon ja käsikirjoittaja René Goscinnyn Asterix-aiheisten sarjakuva-albumien nimi. Sarja on tunnettu lukuisista alluusioistaan ja sanaleikeistään. Goscinnyn kuoltua vuonna 1977 Uderzo jatkoi sarjojen tekemistä yksin vuoteen 2011, jolloin hän ilmoitti lopettavansa.

Asterix ilmestyi ensimmäisen kerran ranskalaisessa Pilote-lehdessä 29. lokakuuta 1959. Se sai ristiriitaisen vastaanoton. Negatiivinen kritiikki syytti sarjaa sovinismista ja rasismista. Kun kustannusyhtiö Dargaud osti Piloten 1961, se julkaisi ensimmäisen Asterix-seikkailun albumina. Ensimmäinen painos oli vaatimattomat 6 000 kappaletta. Sarjasta tuli pian maailmanmenestys ja Asterix-albumeja on myyty 350 miljoonaa kappaletta. Niitä on julkaistu 107 eri kieli- ja murreversiona.

Sarja sijoittuu noin vuoteen 50 eaa., jolloin Julius Caesarin johtamat roomalaiset olivat valloittaneet koko Gallian yhtä gallialaiskylää lukuun ottamatta. Tarinat kertovat tässä kylässä asuvista kumppanuksista Asterixista ja Obelixixta. Roomalaiset eivät ole saaneet vallatuksi kylää, sillä tietäjä Akvavitix valmistaa yli-inhimilliset voimat antavaa taikajuomaa. Kylää ympäröi metsän lisäksi neljä roomalaisleiriä jotka joutuvat aina koville Asterixin ja Obelixin toimesta.

Historiallinen tausta

Caesar kuvaa Gallian tapahtumia pääteoksessaan Gallian sota. Asterixin tapahtumat sijoittuvat likimain kirjoja seuraavaan aikaan. Sarja lainaa monin paikoin Caesarin teoksia ja monet tarinat pohjautuvat teoksissa kerrottuihin tapauksiin.

Historiallisin osin Asterixin kuvaus ei ole aivan tarkka. Roomalaisten ote Galliasta ei ollut niin tiukka kuin Asterixissa annetaan ymmärtää: Edes Caesar ei propagandistisessa kirjoituksessaan väitä näin, vaan gallit kapinoivat usein. Caesarin asema Roomassa ei ollut aivan vakiintunut. Asterixissa kuvataan monin paikoin roomalaisten välisiä erimielisyyksiä ja sisällissotia, mutta ilmeisesti kahtiajako Roomassa oli tätäkin syvempi. Caesar ei myöskään koskaan ollut Rooman keisari.

Colosseum on jo sarjakuvassa olemassa, vaikka oikeasti se rakennettiin vasta yli sata vuotta myöhemmin. Itse Roomakin oli vaatimattomampi kuin sarjakuvissa esitetty.

Caesarin kirjoituksissa monilla galleilla on rix-päätteinen nimi, joka ilmeisesti viittaa näiden henkilöiden korkeaan asemaan, mahdollisesti kuninkuuteen. Kyseessä ei ole ilmeisesti kaikille gallimiesten nimille yhteinen piirre, kuten Asterixista voisi ymmärtää.

Trubadurixin hahmossa on viitteitä muinaisten kelttien bardeihin, jotka olivat sekä laulajia että opettajia, eräänlaisia alemman tason tietäjiä.

Asterix-maailmaan on tuotu humoristisia elementtejä, jotka ovat lähtöisin nykypäivästä. Esimerkiksi kansalliset stereotypiat tai viittaukset ensimmäiseen maailmansotaan ovat tavallisia. Useasti viitataan humoristisesti nykyisen liike-elämän piirteisiin.

Suomesssa 1 albumi vuonna 1969. Ranskassa julkaistu 1965

Suomessa 4. vuonna 1970. Ranskassa 1968 

Suomessa 11. vuonna 1971. Ranskassa 1970

Suomessa 19. vuonna 1975. Ranskassa 1972

Suomessa 21. vuonna 1976. Ranskassa 1974

Suomessa 22. vuonna 1976. Ranskassa 1975
Suomessa 25. vuonna 1980. Ranskassa 1980

Suomessa 28. vuonna1984. Ranskassa 1983

Suomessa 28. vuonna 1987. Ranskassa 1987

Suomessa 30. vuonna 1996. Ranskassa 1996

Tässä kerrotaan Obelixin lapsuudesta ja miten putosi taikajuomapataan. ilmestynyt 1989.1 kommentti:

  1. Rakas ihana oma Makeni♥,Tosi mielenkiintoinen postaus Asterixista ja oli kiinnostavaa nähdä sarjakuviasi ja kun kerroit millon nämä ovat ilmestyneet,yms muuta hauskaa:),Musta ois hauskaa katsella sun kans näistä dvdi.tä ja lukea näitä sarjakuvia,jotka ovat hyvin piristäviä ja mukavia:)Se on hauskaa kun Asterixsiin on tuotu myös humoristisia merkkejä ja Asterix on varmasti tosi mukava kaveri myös Obelixsille ja toisin päinkin:)Haluan ,että saat ja löydät nämä loputkin sarjakuvat näistä,jotka puuttuvat sulta rakkaani♥On varmasti rentouttavaa näistä lukea sarjakuvia ja katsella elokuvia näistä:)hyvin kiinnostavasti olit nämä tehnyt ja oli mielenkiintosta lukea tämä ihana postauksesi:)Tykkään blogeistasi valtavasti kultani:)T:Vaimosi

    VastaaPoista