lauantai 16. helmikuuta 2013

Esittely

Enid Mary Blyton ( 11.elokuuta 1897 Lontoo - 28.marraskuuta 1968 Hampstead) oli englantilainen Kirjailia, joka tunnetaan etenkin lastenkirjailijana.

Blyton syntyi kauppiasperheeseen Lontoon Southwarkissa. Lapsena Blyton haaveili pianistin ammatista, mutta meni 19-vuotiaana opettajakouluun. Hän opetti viisi vuotta ja kirjoitti vapaa-ajallaan. Hänen esikoisteoksensa oli runokokoelma Child Whispers (1922). Blyton meni naimisiin majuri Hugh Alexander Pollockin kanssa 1924. He muuttivat Buckinghamshireen ja myöhemmin Beaconsfieldiin ja saivat kaksi tytärtä. Avioliitto ajautui vaikeuksiin ja 1941 Blyton tapasi lontoolaisen kirurgin Kenneth Fraser Darrell Watersin, jonka myöhemmin nai.

Enid Blytonin kirjat onnistuivat kiehtomaan alle murrosikäisten lasten mielikuvitusta. Rakenteena niissä on usein mysteeri ja sen ratkaisu. Hänen kirjoissaan lapset ovat usein lomalla koulusta ja vapaita seikkailemaan ja tutkiskelemaan maailmaa ilman aikuisten sekaantumista. Tarinoiden perheet ovat pääsääntöisesti vajaita, yleensä isät puuttuvat kuten useissa sarjakuvaperheissä. Samat lapsisankarit esiintyvät kymmenissä kirjoissa. Tapahtumapaikkana on Englannin idyllinen maaseutu ja lapset tekevät pyöräretkiä, piknikkejä, syövät jäätelöä ja maukasta kotiruokaa ja seikkailevat meren rannalla ja saarilla. Henkilö- ja luonnonkuvaus on hyvin vähäsanaista, mutta kirjojen viaton ja lämmin ilmapiiri ja jännittävästi kuvatut seikkailut ovat lapsille miellyttävää luettavaa. Viittauksia useiden kirjojen kirjoitusajan toiseen maailmansotaan on vain harvoissa teoksissa.

Nuoremmille lapsille on suunnattu, animaatiosarjanakin esitetty Lelumaan Niksu. Muutamat Blytonin kirjasarjoista ovat yhä suomentamatta. St. Clare-sarjan tapahtumapaikkana on sisäoppilaitos. Lisäksi Blyton on kirjoittanut satu- ja fantasiaelementtejä sisältävät sarjat The Faraway Tree, Wishing Chair ja Enchanted Tales, sekä 14-osaiset sarjat Vanhan ja Uuden testamentin tarinoita vuosina 1949 ja 1953.
Suomessa ilmestyneet Enid Blytonin kirja sarjat ovat: Viisikko, Seikkailu-sarja, SOS- sarja, Salaisuus-sarja ja Arvoitus sarja. Tulen esittelemään omassa blogissani nämä kaikki sarjat. Olen itse lukenut lapsena lapsille suunattua Enid Blytonin sarjaa Lelumaan Niksu voin siitäkin jotain laittaa blogiin.

1 kommentti:

  1. Moikka oma rakkaani♥,Oli mielenkiintoista lukea tästä Edin Blyton kirjailiasta,josta olit laittanut tänne:),Hän on sitten tehnyt todella monia kiinnostavia kirjoja ja sarjoja:),Kiva juttu kun sinäkin rakkaani olet saanut hänen kirjojaan:)Hänellä on ollut erikoinenkin elämä:)On ollut opettajana ja tullut huippu hyväksi kirjailiaksikin:)Tykkään kuulla hänen elämästään,on kiinnostavaa tietää tästä enemmän mitä ei tiennytkään ennen ollenkaan tämän naisen taustojakaan:)Oli jännää saada selville tästä aiheesta:),Hänellä on ollut sitten myrskyisä elämän vaihe,kun on ollut naimisissa ja tullut sitten avioero ja sitten jonkun ajan päästä tutustui onneksi sitten toiseen mieheen ja lopulta menivät naimisiin:)Taitava kirjailia hän jokatapauksessa on ja oli kiva nähdä myös hänestä tämä kuva,kun en ole tiennyt minkänäköinen hän mahtaa olla,mut nyt sekin selkeni,kiitos sulle tästä postauksestasi oma kultainen mieheni♥,On kirjoittanut näköjään myös sellaisia kiinnostavan olosia kirjoja mitä ei ole suomennettukkaan:)Hauska kuulla et olet myös lukenut hänen tekemää lastenkirjoja Lelumaan niksu,olisi kiva tietää siittäkin joskus enemmän ja näistä kaikista EDin Blyton kirjoista mitä sulla on odotan mielenkiinnolla postauksia ja täälähän niitä ilokseni löytyykin,voi miten hauskaa,tulen myöhemmin taas jatkamaan tänne näitä rakkaalleni,joka on hyvin rakas ja turvallinen,olet parasta elämässäni mun♥Jaksamisia!T:Vaimosi

    VastaaPoista