tiistai 19. helmikuuta 2013

OBELIX

 
 Obelix on hahmo sarjakuvasta Asterix seikkailee. Hän on päähenkilö Asterixin paras ystävä ja aisapari. Obelix on apuhahmo, jonka piirtäjä Albert Uderzo keksi sen jälkeen, kun käsikirjoittaja Rene Goscinny valitti päähenkilön olevan pieni kooltaan. Uderzo olisi itse halunnut Asterixin olevan päinvastainen; suuri ja vahva soturi, joten Obelixin liittäminen mukaan tarinoihin oli eräänlainen kompromissi.
Obelixin nimi viittaa pylvästä tarkoittavaan sanaan obeliski, ranskaksi obélisque.
Obelix on pudonnut lapsena tietäjä Akvavitixin taikajuomapataan ja saanut pysyvästi yli-inhimilliset voimat. Tästä syystä hänelle ei lähes koskaan anneta taikajuomaa, koska tietäjä ei tiedä, miten se vaikuttaisi Obelixiin. Tästä hän aina suuttuu ja mutisee sen olevan epäreilua. Tarinassa Asterix ja Kleopatra Obelix saa kuitenkin 3 tippaa taikajuomaa, jotta voisi murtaa seinämän kun hän on Asterixin ja Akvavitixin kanssa kiipelissä pyramidin sisällä. Juodessaan seuraavan kerran taikajuomaa (tosin väärää) tarinassa Obelixin kaleeri hän muuttuu kiveksi ja sen jälkeen lapseksi.
Obelix hankkii elantonsa "hiidenkivien" toimittajana, rakastaa paistettua villisikaa ja harrastaa roomalaisten löylyttämistä ja siinä ohessa näiden kypärien keräilyä. Obelixin lempilausahdus on "Hulluja nuo roomalaiset".
Obelixilla on lemmikkinä Idefix-koira, joka harrastaa luonnonsuojelua ja rakastaa puita. Se liittyi hänen seuraansa tarinassa Asterix lyö vetoa.
Obelix on paitsi kokonsa myös teräväpäisyyden puolesta Asterixin vastakohta. Hän on hidasälyinen mutta on pelastanut Asterixin monta kertaa heidän seikkailuissaan. Obelix on myös hieman herkkä. Hän suuttuu, jos häntä sanotaan pulskaksi, paksukaiseksi tai lihavaksi. Hänen omasta mielestään hän ei ole lihava, vaan "hieman ylikehittynyt". Obelixilla on pikkuserkku Amerix.

Obelix-nimi tulee sanasta obeliski. Obeeliskit olivat muinaisten Egyptiläisten auringolle omistamia kivipatsaita, joiden pitkänomaista muotoa ystävämmekin noudattelee. Nimellä ei siis ole mitään tekemistä lihavuutta tarkoittavan sanan ´obesiteetti´ kanssa, vaikka ehkä niin kuvittelitte!
Henkilöhahmo astui esiin jo ensimmäisen albumin ensimmäisellä sivulla, vaikka  se saikin varsinaisen roolinsa vasta toisessa ´kultainen sirppi´. Obelix täydentää Asterixia parahultaisesti: Herkkusuu, Arka, Äkkipikainen, Järkevä mutta herkkä, toisin sanoen hänellä on kaikki ne hyvät (ja huonot) ominaisuudet, jotka hänen seikkailukump-paniltaan puuttuvat.  Obelix siirtyi nopeasti sivuosasta kokonaisvaltaiseksi sankariksi, joka esittää nykyään lukuisissa albumeissa pääosaa.
Emsimmäisessä albumissa en tiennyt, mitä tehdä Obelixin kanssa. Asterix on soturi, kylässä oli jo seppä, talonpoikia jne. Obelix oli meille pähkinä purtavaksi. Lopulta päätimme antaa hänelle erikoisroolin ja teimme hänestä hiidenkivien toimittajan. Monet eivät tiedä, että alun pitäen Obelixia ei pitänyt olla laisinkaan. Halusimme rikkoa sen ajan perinteitä. Réne halusi tarinaan vain yhden ainoan sankarin.Obelixia voisi sana hyväuskoiseksi ja herkäksi, mutta tyhmä hän ei ole, ennemminkin aikuinen, jolla on lapsen reaktiot. Ensiesiintymisessä nähty Gallialainen sotakirves jäi pian pois, sillä sen takia Obelix vaikutti liian sotaisalta ja Barbaarimaiselta. Sen sijaan hänellä on paljas yläruumis, koska Gallialaiset taistelivat usein kerskaillakseen.
Historialliset pöksyt: Obelixin sinivalkoraidalliset pöksyt eivät alun perin olleet taiteilijoiden valinta. Eräs Poppea, joka silloin laati Asterix-värilaatat ( myöhemmin hänestä tuli ensialbumin värittäjä), ehdotti näitä värejä Albert Uderzolle. on myös historiallinen tosiasia, että Gallialaisilla oli hyvin värikkäiksi värjättyjä vaatteita, aivan kuten albumissakin.
1 kommentti:

  1. Rakas mieheni Make♥,Tämä Obelix juttu postaus on tosi hauska ja mielenkiintoinen ja värikäs tarina:),Luonne on erillainen kun Asterixsillä,mutta on kumminkin pelastanut ystävänsä pulasta,On herkkä,se on hyvä piirre ainakin joskus,Heh rakastaa paistettua villisikaa ja roomalaisten löylyttämistä:),Aikas jännä juttu,että Obelix puuttuu taikajuomasta erillaisesta kiveksi ja sitten lapseksi:)On lapsenmielinen muutenkin ja varmasti myös hyvin uskollinen ystävä ASterixsille ainakin:),Ja jännää kun Obelixsilla on koirakin seuranaan :)Ja obelix on herkkusuu,herkkä,äkkipikainen,Arka kumminkin,ja järkeväkin hän on,hyviä ja huonoja puolia siis on ja erillainen kun hänen ystävänsä ASterix on:)Aikas jännää et on keksitty kaksi erillaista hahmoa samaan sarjakuvaan,siittä muodostuu sitten hauska tarina,heh:),MUa kiinnostaa myös kultani katsoa sun kanssasi nää elokuvatkin näistä ja vilkasta sun sarjakuviakin,mielenkiintoista oikeasti ja huippu hauskaa kun teit tämän tänne ja silloinkin teit yhtä hauskasti ASterixsistäkin postauksia:),Se koirakin voisi olla kiva nähdä:),KIvoja kuvia löysit Obelixsistä ja kiinnostavaa nähdä sarjakuvan luojien kuvat myös:)arvostan sinua suuresti mieheni ja kanssasi on hyvä olla♥T:vaimosi

    VastaaPoista